SEÇMELİ DERSLER

5. Yarıyıl

 

S-BM 311 Makine Elemanları (2+0)

Tarım alet ve makinalarının tasarımlarında kullanılan kayış kasnak düzenleri, rulmanlar, dişli çarklar frenler, kaplinler ve mafsallı şaftlar gibi elemanların özellikleri, seçimi ve emniyetli çalışma sınırlarının belirlenmesine yönelik temel bilgiler. Ayrıca, kirişler ve tasarımları, cıvata, perçin, lehim ve kaynak gibi bağlantı elemanlarına ilişkin temel prensipler ve hesaplama yöntemleri, güç iletim millerinin tasarımları, helisel yaylar, spiral yaylar ve yaprak yaylara ilişkin hesaplama teknikleri.

Ders Kitapları

• Makina Elemanları, Prof.Dr.Ing. G. Niemann, Çevirenler: Doç.Dr.Gazanfer Harzadın, Mak.Yük.Müh.Süleyman Yurdakonar, Cilt I-II-III-VI, 1969

• Akkurt, M. 1990. Makina Elemanları Cilt I. Birsen yayınevi, İstanbul, 439 s.

• Akkurt, M. 1990. Makina Elemanları Cilt II. Birsen yayınevi, İstanbul, 288 s

 

 

S-BM 313 Mühendislik Akustiği ve Gürültü Denetimi (2+0) 2

Sesin Düzlemsel Davranışı. Akustik Dalga Denklemi ve Çözümleri. Ortamlar Arasında Sesin Geçişi. Sesin Akışkan İçinde Yönelimi ve Sönümlenmesi. Ses Kaynakları ve Sesin Yayılması. Resonatörler, Kanallar ve Akustik Filtreler.

Ders kitabı

• Fundamentals of Acoustics, Lawrence E. Kinsler, New York : Wiley, 1982.

• Acoustics : basic physics, theory and methods, Paul Filippi, San Diego : Academic Press, 1999.

• Theoretical acoustics, Philip M. Morse and K. Uno Ingard, Princeton, N.J. : Princeton University Press, 1986.

 

S-BM 315 Su Kalitesi (2+0) 2

Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri, sulama suyunun bileşimi, sulama suyu kalite kriterleri, sulama sularının sınıflandırılma sistemleri, sulama ve tuzluluk problemleri, su kaynaklarının kirlenmesi

Ders Kitabı

• Sulama Suyu Kalitesi ve Sulamada Tuzluluk Problemleri, Mustafa Ayyıldız, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 1976.

 

S-BM 317 Yapı Statiği (2+0) 2

Statiğin temel ilkeleri, kuvvet, moment, kuvvet sistemleri, kuvvet sistemlerinin dengesi, kafes sistemleri, düzlem çerçeveleri, ağırlık ve geometrik merkezi, atalet momenti

Ders Kitabı

• Statik, Ali Balaban, Ankara Üniversitesi Yayınları, 1984

Yardımcı Ders Kitapları

• Statik, Ümit Turgutalp, Atatürk Üniversitesi Yayınları, 1991

S-BK 301 Tarımsal Koruma (1+2) 2

Tarımsal ürünlerde yol açan hayvansal zararlılar, böcekler, fungus, bakteri, virüs, yabancı ot vb. ve cansız etmenlerin neler olduğu anlatılacaktır. Böceklerin morfolojisi, anatomisi, biyolojisi, ekolojisi ve böceklerle savaşım yöntemleri ile bitkilerde hastalıklara neden olan etmenlerin morfolojik yapıları, yaşayış ve yayılışları, mücadeleleri konusunda bilgi verilecektir.

Ders Kitabı :

· Genel Entomoloji, Prof. Dr. Nihal Özder, Prof. Dr. Müjgan Kıvan, TÜZF Ders Notu No:85, Yayın No:227, Tekirdağ

· Fitopatoloji: Prof. Dr. Nuray ÖZER , Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi,Ders Notu, No: 207,137 s., 1995

Yardımcı Ders Kitapları :

· Genel Entomoloji, Prof. Dr. Akif Kansu, Kıvanç Basımevi, Ankara, 2004.

· Fitopatoloji: Prof. Dr. Mehmet YILDIZ ve Doç. Dr. Figen YILDIZ Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, Bornova- İZMİR, 1994

· Encyclopedia of Insects, Vincent H. Resh and Ring T. Carde, Academic Press, An Imprint of Elseiver Science, 2003.

· Garden Insects of North America, Whitney Cranshaw, Princeton University Pres, 2004

· Plant Pathology, George N. Agrios, Fourth Edition (Hardcover)

 

 

6. Yarıyıl

 

S-BM 316 Biyosistem Üretimde Makine Planlaması (2+0) 2

Ülkemiz tarımının mekanizasyon düzeyi ve tarım alet ve akinaları sektörü, tarım alet ve makinalarının tanımlanması ve sınıflandırılması, tarım alet ve makinalarının yapım masrafları, tarım alet ve makinalarının hizmet ve kullanım masrafları, tarımsal mekanizasyonun genel özelliklerinin tanımlanması, bir işletme için alet-makina seçiminin esasları, bir işletme için traktör seçiminin esasları, zaman etüdü ve çalışma etüdü, tarım alet ve makinalarında emniyet ilkeleri.

Ders Kitapları

• Farm Mechanisation for Profit, Bill Butterworth and John Nix, Granada Pulishing Ltd., 1983

• Farm Business Management, Emery N. Castle Manning H. Becker A.Gene Nelson, McMillan Publishing Company, 1987

• Tarım İşletmelerinde Makina Kullanma Masrafları, Prof.Dr.Hamza Dinçer, TZDK Mesleki Yayınları, 1976

• Ziraat Makinaları İşletmeciliği Cilt I, Prof.Dr.Süleyman Kadayıfçılar Doç.Dr.Güngör Yavuzcan, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları 364, Yardımcı Ders Kitabı 126, 1968

• Ziraat Makinaları İşletmeciliği Cilt II, Prof.Dr.Süleyman Kadayıfçılar Doç.Dr.Hamza Dinçer, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları 489, Yardımcı Ders Kitabı 163, 1972

 

S-BM 318 Biyosistemde Enerji Dönüşümü (2+0) 2

 

 

S-BM 320 Toprak Su Yapıları (2+0) 2

Su depolama yapılarının etüdü, planlanması, projelendirilmesi, inşaatı, işletme izleme ve bakımı; kabartma ve çevirme yapılarının, su alma yapılarının, su iletim ve dağıtım yapılarının, enerji kırıcı yapıların ve akarsu düzenleme yapılarının elemanları, planlanması, projelendirilmesi ve inşaatı; sulama sistemlerinde işletme ile ilgili yapılar.

Ders Kitabı

·Toprak-Su Yapıları. Prof.Dr. Ersan Gemalmaz ve Prof.Dr. Abdurrahman Hanay, AÜ Ziraat Fakültesi Yayınları, Erzurum, 1995.

 

S-BM 322 Sera Yapım Tekniği (1+2) 2

Seraların tanıtımı, ısıtma, soğutma ve havalandırmanın temel kuralları, projeleme esasları

Ders Kitabı

·Sera Yapım Tekniği, A. Nedim Yüksel, Hasad Yayınları, 2000.

Yardımcı Ders Kitapları

·Sera İnşası ve Kliması, Mümin Filiz, Akamedik Kitapevi, 2001.

 

S-PM 302 Peyzaj Mühendisliği (2+0) 2

Peyzaj mimarlığının tanımı, çalışma konuları, diğer meslek grupları ile ilişkileri, peyzaj mimarlığının tarihsel gelişimi hakkında genel bilgiler verilmesi, ekolojik veri tabanlı fiziksel planlama [arazi düzenleme, çevre düzenleme] olan peyzaj planlama ile peyzaj tasarım farkının açıklanması, peyzaj planlama aşamalarının örneklerle açıklanması, bitkisel elemanların genel olarak tanıtılması, yapısal elemanlar hakkında genel bilgi verilmesi.

Ders Kitabı

·Korkut, A. 2002. Peyzaj Mimarlığı, 3. baskı, 167 sf.,Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. İstanbul.

Yardımcı Ders Kitapları

·Anonim, 2007.Peyzaj Tasarımı, 365 sf, Yem Yayınları, İstanbul.

·Öztan, Y. 2004.Yaşadığımız Çevre ve Peyzaj Mimarlığı,304 sf, Tisamat Basım Sanayi, Ankara.

·Gültekin, E. 1990. Peyzaj Mimarlığı, 75 sf, Ç.Ü. Ziraat Fak. Ders Kitabı No: 53, Adana.

 

 

7. Yarıyıl

 

S-BM 411 Mekanik Teknoloji (2+0) 2

Dersle ilgili genel bilgilerin açıklanması, Kaynak yöntemlerinin sınıflandırılması ve fiziksel esasları, Gaz kaynak ve kesme yöntemleri, Ark kaynağı yöntemleri ve donanımları, Konu ile ilgili soru-cevap ve tartışma, Gelişmiş kaynak yöntemleri ve donanımları, Döküm teknolojisine giriş, Döküm yöntemlerinin sınıflandırılması, Metalurjik esaslar, Katılaşma, Modeller, Kum kalıba döküm, Kalıp malzemeleri, Kalıplama makineleri, Kabuk kalıba döküm, Hassas döküm yöntemi, Kalıcı kalıba döküm, Basınçlı döküm, Savurma döküm, Eritme ocakları, Bitirme işlemleri, Plastik şekil verme yöntemlerinin sınıflandırılması, Mekanik ve Metalurjik esaslar, Kütle ve sıcak şekil verme yöntemleri, Haddeleme, Dövme, Ekstrüzyon, Sıcak ve soğuk şekil verme yöntemleri, Tel çekme, Saç işleme yöntemleri, Kesme, Bükme, Germe, Sıvama, Derin çekme, Presler. Talaş kaldırma yöntemlerinin sınıflandırılması ve fiziksel esaslar, Talaş oluşumu, Takımlar ve takım ömrü, Tornalama, delik delme ve işleme, Vargel ve planya ile işleme yöntemleri ve tezgahları, Frezeleme, Broşlama işlemleri ve tezgahları, Diş açma ve dişli imalatı, Taşlama ve hassas yüzey işleme yöntemleri, Kimyasal ve elektrokimyasal işlemler, Toz metalurjisi, İmalat yöntemlerinin karşılaştırılması .

Ders Kitabı

• EKER,B.2008 Ders notları (Ders saatinde anlatılacak konular her ders sonunda pdf formatında verilecektir.WEB sayfası düzenlemesi ile her öğrenci www.bulenteker.com dan ders notlarını indirebilecektir.

• S. Anık, A. Dikicioğlu, M. Vural, “İmal Usulleri”, Birsen Yayınevi, İstanbul, 2000

• M. Akkurt, “Talaş Kaldırma Yöntemleri ve Takım Tezgahları”, Birsen Yayınevi, İstanbul, 1992

• Aran “Metal Döküm Teknolojisi”, http://www.itu.edu.tr/~arana

• J.E.Schey, “Introduction to Manufacturing Processes”, 3.Basım, McGraw Hill, 2000

• DeGarmo, Black, Kohser, “Materials and Processes in Manufacturing”, Wiley, 10th Ed. 2007

 

S-BM 413 Hasat Makinaları (1+2) 2

Yeşil yem bitkilerinin hasadı, Biçme teknikleri, Biçme düzenleri, Ot tırmıkları, Ot ezme ilkeleri ve makineleri, Silaj ilkeleri ve akinaları, Balya akinaları, Hububat hasat ilkeleri, Hububat hasat akinaları, Harman ilkeleri, Harman akinaları, Biçerdöver tipleri ve genel özellikleri, Biçerdöverin çalışma prensibi ve iş organları, Biçerdöverlerde hareket dağılımı, Emniyet düzenleri, Kontrol ve kumanda düzenleri, İş verimi, Tane kayıpları, Mısır hasat ilkeleri ve akinaları, Patates hasat ilkeleri ve akinaları, Şeker pancarı hasat ilkeleri ve akinaları, Tohum temizleme ve sınıflandırma ilkeleri ve akinaları, Selektörler.

Ders Kitabı:

• Hasat Makinaları, Ü. Evcim, E.Ü.Z.F. Ders Notları No:4/3

• Ürün Temizleme ve Sınıflandırma Tekniği, Ü. Evcim, E.Ü.Z.F. Yayınları No:500

Yardımcı Ders Kitapları

• Tarım Makineleri İlkeleri, P.ÜLGER vd., Fakülteler Matbaası, İstanbul, 2002

 

S-BM 415 Makine Çevre İlişkileri (2+0) 2

Makinalarının kullanımı sırasında meydana gelen ortam karakterisitikleri ve bunların etkileri bu dersin amacını oluşturmaktadır. Aydınlatma, Renk kullanımı, Akustik ve ses kontrol, Sıcaklık ve havalandırma, Vibrasyon, Radyasyon, Yorgunluk, Güvenlik için dizayn.

Ders Kitabı

• Dersin konularının içerdiği derleme notları

• Human Engineering Guide, 1973, W.E. Woodson and D.W. Conover, University of California Press

 

S-BM 417 Katı Modelleme I (1+2) 2 (Makine Elemanları dersini almak ön koşulu)

SOLIDWORKS veya eşdeğeri güncel bir tasarım programı yardımıyla 3 Boyutlu modelleme yöntemleri. Tel kafes, yüzey modelleme ve katı modellemenin karakteristik özelliklerinin irdelenmesi. Extrude, Revolve, Sweep, Loft, Rib, Cut Extrude, Cut Sweep, Wrap, Dome, Helix vb. katı model komutları ile parça modelleme ve malzeme atama. Çeşitli makine ve motor parçalarının tasarımı, çizim ve boyutlandırma teknikleri. Yüzey modelleme ve bu modellerin katıya dönüştürülmesi. Sac metallerin modellenmesi ve açınımlarının çizilmesi. Kaynak ve montajda kaynak. Hacim kalıp tasarım araçlarının kullanımı. Tasarlanan parçaların, montajlarının oluşturulması. Montajı yapılan parçaların hareket simülasyonları. Tek parça veya toplu resimlerin, 2 boyutlu teknik resimlerinin, görünüşlerinin ve kesitlerinin oluşturulması. Analiz araçlarını kullanarak katıların gerilme analizinin yapılması. Desen atama, ışıklandırma, renk verme işlemlerinin gerçekleştirilmesi. Kapsamlı bir projenin dönem ödevi olarak verilmesi.

Ders Kitabı

• SolidWorks 2008, Mustafa Turgut, Sevilay Bayrak, Seçkin Yayınevi, ISBN: 9750206665, Ankara, 2008.

Yardımcı Ders Kitapları

• Bilgisayar Destekli Tasarım Çizim, Halil Bora, İbrahim Zeki Şen, Deha Yayıncılık, 2005

• Solidworks Parçalar ve Montajlar 2006, Kollektif, Alfa Yayınları, 2006.

 

S-BM 419 Hassas Tarım İlkeleri (2+0) 2

Tanımlar, konum belirleme sistemleri, verim görüntüleme sistemelri, toprak örnekleme ve toprak özelliklerini haritalama yöntemleri, uzaktan algılama, coğrafi bilgi sistemeleri, değişken düzeyli uygulama teknolojisi, ekonomik analiz ve adaptasyon konuları incelenecektir.

Ders Kitabı:

• Kirişci V., 2002. Hassas uygulamalı Tarım Tekniği

 

S-BM 421 Bahçe Tarımı Makinaları (2+2) 3

Bu ders çerçevesinde bahçe tarımında kullanılan, traktörler, toprak işleme akinaları, Ekim akinaları, dikim akinaları, gübreleme akinaları, bitki koruma akinaları, budama ve ilaçlama makinalar, sulama tesis ve akinaları, hasat akinaları anlatılacaktır.

Ders Kitabı:

• Doğan Erdoğan, Bahçe Mekanizsayonu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü

 

S-BM 423 Bitki Koruma Makinaları (1+2) 2

Ekonomik zarar eşiği, ekonomik zarar düzeyi, Kimyasal savaş, ilaçların sınıflandırılması, kalıcılıkları, Dünya’da ve Türkiye’de ilaç kullanım durumu, etki şekilleri, uygulamada alınması gerekli önlemler, Bitki koruma akinaları, sınıflandırma, Pülverizasyon tekniği ve karakteristikleri, Değme açısı, kaplama oranı, damla oluşumu, sürüklenme ilişkileri, Pülverizatörlerde kullanılan pompalar, Verdi ayar sistemleri, depo doldurma sistemleri, Pülverizatörlerde kullanılan püskürtme memeleri, İlaçlamada elektrostatik yükleme, Tarımsal kimyasalların yağmurlama sistemleri ile kullanımı, Tozlayıcılar, Mikrogranül aplikatörleri, Fumigasyon tekniği, Toprak sterilizasyon tekniği.

Ders Kitabı:

• Çilingir, İ. Ve Dursun, E., 2002. Bitki Koruma Makinaları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1531, Ders kitabı: 484, Ankara

• Yağcıoğlu, A., 1993. Bitki Koruma Makineleri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:508

 

S-BM 425 Süt Sağım ve İşleme Makinaları (2+0) 2

Süt Sağım Makinaları Dersi; sağımı yapılacak küçük ve büyük baş hayvanlarda kullanılacak makinelerin yapısal ve işlevsel özelliklerini kapsamaktadır. Ders ayrıca, sağım fizyolojisi, meme sağlığı, sağımhane tipleri, süt soğutma ve taşıma sistemleri bunların seçimi, işletilmesi, korunması, Sağım fizyolojisi, Süt sağım makineleri, Sağım tesisleri,Sürü yönetim sistemleri, Süt sağım tekniği ve meme sağlığı, Çiğ süt kalitesi, Sütün soğutulması ve taşınması,ve bu sistemleri kullanacak kişilerin eğitilmesi ile ilgili konuları da kapsamaktadır.

Bu dersin, süt sağım makineleri ve sürü yönetim sistemleri ile ilgili bölümü “Tarım Makinaları Bölümü Süt Sağım Laboratuarında”, Süt sağım tekniği ile ilgili bölüm ise “Namık Kemal Üniversitesi Süt Sığırcılığı İşletmesinde” uygulamalı olarak yapılacaktır. Ayarıca, dönem sonunda bir “Teknik Gezi” düzenlenecektir.

Yardımcı Ders Kitapları

• Hayvansal Üretim Makinaları, Poyaraz ÜLGER, Birol KAYİŞOĞLU, T.Ü.T.Z.F, 1993.

• Süt sağım mekanizasyonu ders notları, Erkan GÖNÜLOL, 2007

• Mastitis ile mücadelede başarı, Philport, Nickerson, Westfalia Surge, 2000

• Principles of dairy science Schmidt, Ulec, Cornell University, USA, 1974

• Milking Management I, Bray, Florida University, USA, 2001

• Milking Management II, Bray, Florida University, USA, 2001

• Milking Management III, Bray, Florida University, USA, 2001

 

S-BM 427 Taşıma ve İletim Tekniği (2+0) 2

Giriş, Tarımda iletim tekniği, Taşıma iletimin ana öğeleri, Taşıma iletim araçlarının donanımları, Basit taşıma iletim araçları, Geliştirilmiş taşıma iletim araçları, Tarımsal iletimde işletme değerleri, Taşıma iletim araçlarının kullanım yerleri, Taşıma iletim araçlarının tasarım eğilimleri

Ders Kitabı:

• Deligönül, F, 1993. Taşıma ve İletim Tekniği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları No:3

Yardımcı Ders Kitapları

• Tunalıgil, B.H. ve Eker, B., 1985. Taşıma-İletim Tekniği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 962, Ders Kitabı. 281, Ankara.

 

S-BM 429 Toprak İşleme Sistemleri (1+2) 2

Bu ders kapsamında, toprağın temel yapısı ve sınıflandırılması, toprak işleme sırasında etkili olabilecek olan toprağın bazı fiziksel özellikleri (hacim ağırlığı, porozite, toprak agregasyonu ve toprak nemi) ve toprak mekaniği açıklanacaktır. Ayrıca makinalı çalışmada parsel işleme teknikleri, kuru, sulu tarımda toprak işleme yöntemleri ve toprak işleme aletlerinin sınıflandırılması yer almaktadır. Bitkisel üretimde toprak işleme ve tohum yatağı hazırlama teknikleri ile bu işlemlerde kullanılan toprak işleme makinalarının yapısal özellikleri ve konstrüksiyonuna yönelik bilgiler sunulmaktadır. Toprak işlemede kullanılan alet ve makinaların çeki kuvveti ve çeki güç hesapları yapılacaktır. Korumalı toprak işleme teknikleri açıklanacaktır. Bu tekniklerden toprak işlemsiz tarım tekniği ve doğrudan ekim sistemi incelenecektir.

Ders Kitabı

• Gökçe B., 1986. Tarım Makinaları-I. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No:979, Ders Kitabı No: 289.

• H. Bernachkı, J. Haman, Cz. Kanafojskı, 1972. Agricultural machines, theory and construction (Vol. 1). Published akinal U.S. Department of Agriculture and The National Science Foundation, Washington, D.C., by the Scientific Publications Foreign Cooperation Center of the Central Institute for Scientific, Technical and Economic İnformation, Springfield, Virginia 22151.

• Okursoy R., 2000. Toprak İşleme Makinaları. Ekin Kitabevi Yayınları, Birinci Baskı, ISBN: 975-7338-64-8, Bursa.

• Sineokov G.N., 1977. Design of Soil Tilling Machines. Published akinal U.S. Department of Agriculture and The National Science Foundation, Washington, D.C., by the Indian National Science Documentation Centre, Hillside Road, New Delhi 110012.

 

S-BM 431 Biyosistemde Araştırma ve Makine Test Yöntemleri (2+0) 2

Deneyi yapılacak makinalarla ilgili olarak, Tarım Alet ve Makinalarının Deney Clke ve Metotları ile Türk Standartları ve ISO standartlarının incelenmesi. Deney yönteminin belirlenmesi, traktör ve kabin deneyleri, toprak isleme alet-makinaları deneyleri, ekim-dikim ve gübreleme akinaları deneyleri, bitki bakım ve ilaçlama akinaları deneyleri, hasat ve harman akinaları deneyleri, hasat sonu tohum ve yem ögütme akinaları ile temizleme ve sınıflandırma akinaları deneyleri, tasıma ve iletim akinaları deneyleri, sulama sistemleri deneyleri, süt sagma ve sogutma akinaları deneyleri, diger tarım makinalarına ait deneyler.

Ders Kitapları

• TÜGEM. 1999. Tarımsal Mekanizasyon Araçları Deney Clke ve Metodları. Tarım ve Köyisleri Bakanlıgı, Tarımsal Üretim ve Gelistirme Genel Müdürlügü, 246 s., Ankara.

• TSE Standartları. Clgili Traktör, Tarım Alet ve Makinalarını içeren tüm standartlar.

 

S-BM 433 Mesleki İngilizce I (2+0) 2

Genel giriş ve gramer bilgilerinin özeti, Akademik yazıların unsurları ve bu unsurlar arasındaki bağlantılar, Proses veya prosedür tanımlama, Fiziksel tanımlama, Bir olayı hikaye etme, Tanım yapma, Örneklendirme, Sınıflandırma, Karşılaştırma, Sebep sonuç yazıları, Genelleme, niteleme ve olasılık ifadeleri, Veri açıklama, Tartışma, Sonuç çıkarma, Araştırma sonuçlarını rapor etme, Anket değerlendirme

Ders kitabı:

• Academic Writing Course, R.R. Jordon, Nelson Study Skills, 1990

Yardımcı ders kitabı:

• English vocobulary in use, M. McCarty, F. O’Dell, Cammridge University Pres, 1996.

 

S-BM 435 Sera Projeleme (3+0) 3

Seraların konumlandırılması, seralarda etkili sabit ve hareketli yüklerin belirlenmesi, malzeme düzenlerinin seçimi, sera yapı elemanlarında kesit tayini ve kesit kontrolü, sera taban, kesit ve detay planlarının çizimi, sera metraj ve keşfinin belirlenmesi.

Ders Kitabı:

·Sera Projeleme, Ahmet Nedim Yüksel ve İsrafil Kocaman, N.K.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, Tekirdağ, 2000.

Yardımcı Ders Kitapları

·Sera Yapım Tekniği, Ahmet Nedim Yüksel, Hasat Yayıncılık, İstanbul, 1995.

·Sera İnşası ve Kliması, Mümin Filiz, Akademi Kitabevi, İzmir, 2001.

 

S-BM 437 Tarımsal Atık Yönetimi (2+0) 2

Atık sular (evsel, tarımsal ve sanayi) ve genel özellikleri, atık su arıtma yöntemleri, Atık suların değerlendirilmesi, atık su yönetmeliği, atık suyun tarımda kullanımı.

Ders Kitabı

·Wastewater Management: Wastewater Treatment and Use in Agriculture, MB. Pescod, FAO Irrigation and Drainage Paper 47

 

S-BM 439 Tarımsal Yapıların Tasarımı (2+2) 3

Tarımsal yapılarda iklimsel çevre tasarımı, yapı elemanlarından olan ısı ve su buharı iletimi, iklimsel tasarım değerlerinin belirlenmesi, ısı ve nem dengesi, ısıtma, soğutma ve kurutma sistemleri, ısı ve nem yalıtımı, doğal, mekaniksel havalandırma sistemlerinin tasarımı, aydınlatma sistemleri, tarımsal yapılarda kullanılan malzemeler ve konstrüksiyon sistemleri, tarımsal yapılarda mimari projelerin hazırlanması, farklı tarımsal yapıların tasarımı ve uygulamaları, tarımsal yapıların mühendislik projelerinin hazırlanması, yapı maliyeti.

 

S-BM 441 Ürün Depolama Yapılarının Tasarımı (2+0) 2

Hayvansal ve bitkisel ürün depoları, kuru ot, kesif yem ve silaj depolama yapıları, depolama kapasitelerinin belirlenmesi, silo tasarım esasları, kullanılan yapı eleman ve ekipmanları. Depo tasarımı ve projeleme.

Ders Kitabı

· Balaban, A. Ve E. Sen. 1988.Tarımsal Yapılar. A:Ü: Zir. Fak. Yay. Ankara.

Yardımcı Ders Kitapları

· Lindley, J.A. ve J.H. Whitaker. 1996. Agricultural Buildings and Structures. ASAE Michigan. ABD.

· Midwest Plan Service 1988. Grain Drying, Handling and Storage Handbook. MWPS-13. Ames, Iowa.

 

S-BM 443 Sulama İşletme ve Yönetimi (3+0) 3

Sulama isletme ve yönetimi temel terimler, Türkiye’de sulama potansiyeli, Türkiye’de sulama organizasyonları, Sulama sistemleri, Bitki rotasyon sistemi ve bitki deseninin belirlenmesi, Planlı su dagıtımı, Kontrollü sulamanın önemi, Sulama gruplarının faaliyetleri, Sulama yönetiminin devri, Sulama sistemlerinin izleme ve degerlendirilmesi, Sulamanın sorunları ve öneriler, Güneydogu Anadolu Projesi (GAP).

Ders Kitabı

· B. Çevik, O. Tekinel, 2000. Sulama Sebekeleri ve ,sletme Yöntemleri Ç Ü.Ziraat Fakültesi Genel yayın No:229. Adana

Yardımcı Ders Kitapları

· A Guide for the Preparation of Strategies and Manuals - Planning the Management, Operation and Maintenance of Irrigation and Drainage Systems, 1989 (World Bank Technical Paper No. 99)

· Organization, operation and maintenance of irrigation schemes, FAO Irrigation and Drainage Paper No. 40, 1982.

 

S-BM 445 Küçük Toprak Barajlar (2+0) 2

Küçük toprak baraj ve gölet etütleri (topografik, hidrolojik, jeolojik vb.), gölet temellerinin projelendirilmesi, gölet gövdelerinin projelendirilmesi, dolu savakların ve enerji kırıcıların projelendirilmesi, dip savakların projelendirilmesi.

Ders Kitabı

 

S-BM 447 İnşaat Malzeme Bilgisi (2+0) 2

Yapı malzemelerinin genel özellikleri, kayaçlar, toprak malzeme, bağlayıcı malzemeler, agrega, beton ve özellikleri, ahşap malzemeler, çelik profiller.

Ders Kitabı

·İnşaat Malzeme Bilgisi, Tahir Ekmekyapar ve İbrahim Örüng, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 145, 1993

Yardımcı Ders Kitapları

·İnşaat Malzeme Bilgisi, Aydın Öneş, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 1094, 1988

 

S-BM 449 Su Hasatı (2+0) 2

Su hasatının, tanımı, amacı, kapsamı, tarihsel gelişimi, Micro, macro ve taşkın suyu hasatına genel bakış, Su hasatı ile ilgili toprak faktörleri, Su hasatı ile ilgili agronomik faktörler, Su hasatı ile ilgili sosyoekonomik faktörler, Su hasatı teknikleri, Su hasatı sistemlerinin dizaynı, ilgili projeler.

Ders kitabı:

·Water Harvesting, FAO Water Resources, Development and Management Service Teknik kurs notları.

 

S-BM 451 Hayvan Barınaklarında Çevre Denetimi (2+0) 2

Hayvan barınakları iç ortamında çesitli faaliyetler sonucunda olusan amonyak, hidrojen sülfür, metan, diazot monoksit vb. gaz kirleticiler, boyutları 2.5 ve 10 μm’den küçük partiküler maddeler, koku ve uçucu organik bilesiklerin olusum mekanizmaları, barınak içindeki kaynakları, davranısları, dagılımları, birbiriyle olan iliskileri, emisyonları, emisyonlarının hesaplanması, kontrol stratejileri ve önleme yöntemleri hakkında bilgiler verilecektir.

Ders Kitabı

· Anonim 2003. Air Emissions from Animal Feeding Operations: Current Knowledge, Future Needs Ad Hoc Committee on Air Emissions from Animal Feeding Operations; Committee on Animal Nutrition; National Research Council.National Academies Press. 286 sayfa ISBN 9780309087056

 

S-BM 453 Toprak ve Su Koruma Mühendisliği (3+0) 3

Erozyon tanımlanması, erozyon sorununun nedenleri, erozyonun mekanigi ve sekilleri, yüzey akıs hesaplama yöntemleri, su erozyonu ile asınıp tasınan toprak miktarının tahmin edilmesi, toprak ve su kayıplarını önlemek için alınacak önlemler gibi konular islenmektedir.

Ders Kitabı

 

S-BM 455 Kırsal Yerleşim Tekniği (2+0) 2

Kırsal yerleşim düzenlemesinin tanımı ve kapsamı. Yerleşmelerin yeryüzünde dağılışı. Yerleşmelerin ayırımı kriterleri. Sistem ve model. Yerleşim sistemi, ekosistem ilişkileri. Yerleşim teorileri; ekonomik rant ve merkezi yerler kuramı. Kır yerleşmelerinin ayırımı, dağınıklık ölçütü, toplu ve dağınık kır yerleşmelerinin özellikleri. Türkiye’de Kırsal yerleşmeler ve sorunları. Planlama, Bölge ve Çok Yönlü kırsal alan planlama kavramları. Bölgesel bazda yerleşim düzenleme esasları. İşletme avlusu ve köy iskanının fiziki planlama ve projelendirilmesi. Uygulama örnekleri.

Ders Kitabı

 

S-BM 457 Su Sağlama (2+0) 2

Suların nitelikleri, gerekli su miktarı, doğada su ve su kaynakları, suların derlenmesi, suyun arıtımı, suların iletimi, su iletim boruları, güzergah seçimi ve yapımı, suların depolanması, suyun dağıtımı ve su dağıtımın sistemlerinin hesaplanması yapılmaktadır.

Ders Kitabı:

·N. Yardımcı, 1991,Su getirme, Atatürk Üniv. Mühendislik Fak.İnşaat Müh. Böl.

 

 

8. Yarıyıl

 

S-BM 410 Katı Modelleme II (1+2) 2

SOLIDWORKS veya eşdeğeri güncel bir tasarım programı yardımıyla 3 Boyutlu modelleme yöntemleri. Tel kafes, yüzey modelleme ve katı modellemenin karakteristik özelliklerinin irdelenmesi. Extrude, Revolve, Sweep, Loft, Rib, Cut Extrude, Cut Sweep, Wrap, Dome, Helix vb. katı model komutları ile parça modelleme ve malzeme atama. Çeşitli makine ve motor parçalarının tasarımı, çizim ve boyutlandırma teknikleri. Yüzey modelleme ve bu modellerin katıya dönüştürülmesi. Sac metallerin modellenmesi ve açınımlarının çizilmesi. Kaynak ve montajda kaynak. Hacim kalıp tasarım araçlarının kullanımı. Tasarlanan parçaların, montajlarının oluşturulması. Montajı yapılan parçaların hareket simülasyonları. Tek parça veya toplu resimlerin, 2 boyutlu teknik resimlerinin, görünüşlerinin ve kesitlerinin oluşturulması. Analiz araçlarını kullanarak katıların gerilme analizinin yapılması. Desen atama, ışıklandırma, renk verme işlemlerinin gerçekleştirilmesi. Kapsamlı bir projenin dönem ödevi olarak verilmesi.

Ders Kitabı

• SolidWorks 2008, Mustafa Turgut, Sevilay Bayrak, Seçkin Yayınevi, ISBN: 9750206665, Ankara, 2008.

Yardımcı Ders Kitapları

• Bilgisayar Destekli Tasarım Çizim, Halil Bora, İbrahim Zeki Şen, Deha Yayıncılık, 2005

• Solidworks Parçalar ve Montajlar 2006, Kollektif, Alfa Yayınları, 2006.

 

S-BM 412 Hasat Sonrası İşleme Teknolojileri (3+0) 3

Yaş meyve ve Sebzelerin hasat sonrası işlem akışları, taşınması, sınıflandırılması, paketlenmesi, depolanması ve bu işlem aşamaları sırasındaki kalite kayıplarının incelenmesi. Tarımsal ürünlerin taşınma yöntemleri ve taşımacılığın kalite kaybı üzerindeki etkileri (Titreşim etkisi). Tarımsal ürünlerin (yaş meyve ve sebze) paketleme hatlarındaki dinamik davranışlarının incelemesi (çarpma enerji, elastik enerji ve absorbe edilen enerji ile mekanik zedelenme arasındaki ilişkinin incelenmesi). Meyve ve sebzelerin depolanması ve depolama yöntemleri. Depolama süresi boyunca mekanik özelliklerdeki değişim ve kalite kaybı. Tarımsal ürünleri sınıflandırma yöntemleri, uygulamada kullanılan sınıflandırma makinaları ve sistemleri, yeni sınıflandırma teknolojileri ve kulanım alanları, meyve paketleme tesisleri ve işlem akışı, paketleme tesislerinde kullanılan sınıflandırma sistemleri ve özellikleri. Elastiste teorisi ve hertz teori, sınıflandırma sistemlerinin tasarımında kullanım olanakları, paketleme tesislerinde mekanik zedelenme oluşumu ve azaltma yolları, sönümleyici sistemlerin tasarımı ve uygun sönümleyici materyal kullanım noktalarının belirlenmesi. Hasarlı (destructive) ve hasarsız (non-destructive) kalite ölçüm yöntemleri (X ışınları, g ışınları, NMR: nükleer magnetik rezonans ve NIR: kızıl ötesi yöntemleri ve iç kalite ölçümlerinde kullanımları), çarpma teknikleri kullanılarak meyvelerin kütle ve sertliğine göre sınıflandırılması.

Ders kitabı

· Alayunt, F.N., 2000. Biyolojik Malzeme Bilgisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları No: 54, 132p., Bornova-İzmir.

Yardımcı Ders Kitapları

· Bakker-Arkema, F.W., DeBaerdemaeker, J., Amirante, P., Ruiz-Altisent, M., Studman, C.J., 1999. CIGR Handbook of Agricultural Engineering, Volume ıV. Agro-Processing Engineering.

 

S-BM 414 İklimlendirme ve Ürün Kurutma Teknikleri (3+0) 3

Tarım ürünlerinin tüketilinceye kadar depolanması ve raf ömrünün arttırılmasında bu ürünlerin kurutulması büyük önem taşımaktadır. Bu ders kapsamında; tarımsal ürünlerin kurutulmasının önemi ve kurutulmuş ürünler, tarım ürünlerinde nemin tutulması, ürün nemi belirleme yöntemleri, nemli havanın psikometrik özellikleri, absorpsiyon ve desorpsiyon izotermleri, teorik bağıntılar ve işlem üzerindeki önemleri, tarımsal ürünlerin yapısının, beklenen kurutma mekanizması ve kuruma davranışını belirlemede kullanılan yöntemler üzerindeki etkisi, hava akımının ürün tabakalarından geçerken karşılaştığı dirençlerin belirlenmesi, tarım ürünlerinin kuruma evreleri ve teorik modellerin açıklanması, kurutucu tipleri ve çalışma prensipleri, çeşitli tarım ürünlerinin kurutulması ile ilgili teknik bilgiler ve kurutucu tasarım parametreleri konuları anlatılacaktır

Ders Kitabı:

• Yağcıoğlu A., 1999. Tarım Ürünleri Kurutma tekniği. Ege Üniversitesi, Ziraat fakültesi Yayınları, Yayın No: 536. İzmir.

Yardımcı Ders Kitapları

• Carl, W. Ve Hall, P.E., 1980.Drying and Storage of Agricultural Crops. AVI Publishing Company, Inc. Westport, Connecticut. ISBN 0-87055-364-X, 381p.

 

S-BM 416 Ergonomi (2+0) 2

Makine tasarımında ergonomik etkenler, insan ve akinal ortamı, is ve enerji tüketimi, antropometri, makine denetim organlarının özellikleri, koltuk ergonomisi, titresim veakinal ortamı, gürültü ve akinal ortamı, aydınlatma ve çalımsa ortamı, iklim özellikleri ve akinal ortamı, traktör ve insan faktörleri, insan hataları, is kazaları ve güvenlik, is güvenligi ve is kazalarında insan faktörleri, akinal kosullarının degerlendirilmesi.

Ders Kitabı

• Sabancı, A., 1999. Ergonomi, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No: 13, Adana.

Yardımcı Ders Kitabı

• Zander, J. (Çeviren: Sabancı, A.), 1996. Ergonominin Temel Clkeleri, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 142, Adana.

• Necmettin Erkan, 2003. Ergonomi, MPM Yayınları:373, Ankara

 

S-BM 418 Hayvansal Üretim Makinaları (2+2) 3

Hayvansal Üretim Makinaları; hayvansal üretimde bakım, besleme, yemleme, sağım ve temizlik gibi işlemlerde yeni teknolojilerin uygulanmasıyla insan emeği ve basit araçlar yerine bu teknolojilerin gereği olan ileri araçların yapımı, seçimi, işletilmesi, Kaba Yem mekanizasyonu, kesif yem mekanizasyonu, ahır içi mekanizasyonu süt üretim mekanizasyonu korunması ve bu aletleri kullanacak kişilerin eğitilmesi ile ilgili tüm konuları kapsar.

Ders Kitabı:

• Hayvansal Üretim Makinaları, Poyraz ÜLGER, Birol KAYİŞOĞLU, T.Ü.T.Z.F, 1993.

Yardımcı Ders Kitapları

• Tarım Makinaları İlkeleri, ULGER, GÜZEL, KAYİŞOĞLU, EKER, AKDEMİR, PINAR, BAYHAN, SAĞLAM. Fakülteler-İstanbul, 2002

• Agricultural Machines,Theory and Construction Vol:3, Jerzy Dmitrewski ,Polland, 1982.

• Süt sağım mekanizasyonu ders notlar, Erkan GÖNÜLOL, 2007

 

S-BM 420 İmalat Yöntemleri (2+0) 2

Geleneksel olmayan metal işleme yöntemleri, Mekanik, Elektriksel, Isıl ve kimyasal yöntemler. İleri plastik şekillendirme yöntemleri, Sıcak izostatik presleme. Süperplastik şekillendirme. Hidro-şekillendirme, manyetik dalga ile şekillendirme, Toz metallurjsi ve ileri seramik parça imalatı. Metallerin yüzey işlemleri, Yüzey kimyası, yüzey sertleştirme yöntemleri, Yüzey kaplamaları, plazma destekli yüzey işlemleri.

Ders Kitabı

• Brown, J., 1998. Advanced Machining Technology Handbook, McGraw-Hill, NY

• ASM Metals Handbook, 10. edi. V16, V14.

• Groover, M.P., 1996. Fundamentals of modern manufacturing: Processes and Systems, Prentice Hall.

• Kalpakjian,S., Schimid, S., 2001. Manufacturing Engin. & Technology, , Prentice Hall, 4 Th. Edi. 2001.

• DeGarmo, E.P., 1997. Materials and Processes in Manufacturing, , 4th. Edi., McMillian P.

 

S-BM 422 Ürün Kayıpları (2+0) 2

Hasat ilkeleri, Yeşil yem bitkilerinin hasadı ve biçme teknikleri, Çayır biçme makinaları, Silaj ve balya makinaları, Tahıl hasat makinaları, Biçerdöver ve işletme parametreleri, Ürün kayıpları. Hasat öncesi ve sonrası ürün kayıplarının nedenleri, Kayıpları önleme yolları, Kayıpları saptama yöntemleri, Ürün kayıplarının ekonomik analizi

Ders Kitabı

• Güzel, E., P. Ülger, B. Kayışoğlu. Ürün İşleme ve Değerlendirme Tekniği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. No: 145, Ders Kitabı, Yayın No: 47

Yardımcı Ders Kitapları

• Evcim, Ü., 1997. Hasat Makinaları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. Ders Notları : 4 / 3

 

S-BM 424 Elektrifikasyon (2+0) 2

Elektrifikasyonun önemi ve tanımlamalar, elektrifikasyon değerlendirmeleri, elektrik tesisatı, üretim dağıtım sistemleri, dış tesisat ve elemanları, transformatör, iletken tipleri ve uygun iletken seçimi. Tarımda uygulamalar; tarımsal işletmelerde iç tesisat şekilleri, aydınlatma tesisatları ve uygulamaları (bağlantı tipleri), ısıtıcılar, vantilatörler ve kontrol şekilleri, soğutma uygulamaları, depolar ve hesaplama yöntemleri, elektrikli çit düzenlemeleri ve uygulama alanları, elektrik motorları ve tarımda kullanım alanları, doğru akım (DC) motorları ve alternatif akım (AC) motorlarının kullanım alanları, uygun elektrik motoru seçimi, emniyet ve korunma sistemleri.

Ders Kitabı

• Yavuzcan, G., Tarımda Elektrifikasyon. Ankara Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Böl. Ders Notları, Ankara.

Yardımcı Ders Kitapları

• Özmerzi, A., O. Yaldız, A. Kürklü, C. Ertekin ve R. Külcü. 2004. Tarım Makinaları için Mühendislik El Kitabı. Literatür Yayınları: 124, ISBN: 975-04-0261

 

S-BM 426 Grafiksel Analiz Yöntemleri (2+0) 2

Deneysel ilişkilerin saptanması, Grafiksel yöntem, Seçilmiş noktalar yöntemi, Ortalamalar yöntemi, En küçük kareler yöntemi, İşlevsel ölçekler, Nomograf tekniği, Kartezyen koordinat grafiği, Ayarlanmış ölçek, Z ölçüm nomogramı.

Ders Kitabı

· BAYHAN, Y. 2004, “Grafik Analiz Ders Notları, T.U. Tekirdag Ziraat Fakültesi, Tekirdag

 

S-BM 428 Sulama Makineleri (2+0) 2

Ders ile ilgili genel bilgilerin açıklanması, Pompaj tesisi ve özellikleri, Suyun borulardaki akışı ile ilgili temel kanunlar, Akış tipleri, Borulardaki kayıplar ve hesaplanması (düz boru ve şekilli boru kayıpları), Pompaj boru hatlarında yük kayıpları eğrisi, Tesis yük kaybı (sistem sürtünme) eğrisinin çizimi, Tesis yük kaybı eğrisinin değişik durumları (seri ve paralel borular), Boru hatlarının planlanması, Ekonomik boru çapı ve hesabı, Boru tipleri ve standart yapım özellikleri, Yardımcı donanımlar ve özellikleri, Santrifüj pompalar, Sınıflandırılması, Santrifüj pompaların çalışma prensipleri, Santrifüj pompa tipleri ve yapısal özellikleri, Radyal akışlı pompalar, Aksiyal akışlı pompalar, Karışık akışlı pompalar, Kademeli pompalar, Düşey eksenli (milli) pompalar, Kuru düşey eksenli pompalar, Yaş düşey eksenli (derin kuyu) pompaları, Düşey milli derin kuyu pompaları, Dalgış tipi derin kuyu pompaları, Eksenel itme, Santrifüj pompa parçaları (çarklar ve sızdırmazlık bilezikleri, pompa mili, gövde ve salmastra), Santrifüj pompalarda teorik esaslar, Hız üçgenleri, Suyun çark içindeki hareketi ve temel denklem, Kayıplar ve verimler, Santrifüj pompalarda kıyaslama değerleri, Özgül hız, Özgül hıza göre pompaların sınıflandırılması, Özgül hız ile verim arasındaki ilişki, Özgül hızın çark ölçüleriyle ilişkisi, Oransal kıyaslama değerleri, Çaplar oranı, Hız oranı, Verdi oranı, Kıyaslama değerleriyle pompa karakteristiklerinin bulunması, Santrifüj pompa deneyleri ve karakteristik değerlerin çizimi, Santrifüj pompalarda yükseklikler, Pompa denemeleri, Verdi ölçümü, Basınç ölçümü, Güç ölçümü, Pompa veriminin saptanması, Pompa karakteristik eğrilerinin çizimi, Santrifüj pompalarda kavitasyon, Kavitasyonun karakteristiklere etkisi, Kavitasyonun belirtileri, Kavitasyonun önleme yolları, Pompaj tesilerinde seçim ve işletme, Pompa seçimi, Kuvvet kaynakları ve özellikleri, Güç gereksiniminin hesaplanması ve motor seçimi, Pompaj tesisinde gider hesapları, Sabit giderleri, İşletme giderleri, Birim gideri (bir ton).

Ders Kitabı

• TSE1967. Yatay Eksenli Santrifüj Su Pompaları TSE:268, Ankara.

• TSE1968. Düşey Milli Derin Kuyu Su Pompaları TSE:514, Ankara.

• Tezer, E., 1978. Sulamada Pompaj Tesisleri, Proje Seçim ve İşletme. Köyişleri ve Kooperatifler Bakanlığı, Adana.

• UZ, E., 1976. Pompaj ve Yağmurlama Sulama Tekniği. Ege Üni. Zir. Fak. Yayın No: 268, Bornova, İzmir.

• Keskin, R., M. Güner, 2002. Sulama Makinaları. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yayın No:1524 Ders Kitabı:477, Ankara

 

S-BM 430 Ekim Bakım ve Gübreleme Makinaları (1+2) 2

Ekim makinaları: Tahıl ekim makinaları, hassas ekim makinaları, pamuk kekim makinaları, yuvaya ekim makinaları, ekim makinalarında kuvvet analizi, ekim makinalarının işe hazırlanması, Dikim makinaları: fide dikim makinaları, patates dikim makinaları, bakım alet ve makinaları, çapalar, çapa frezeleri, Gübreleme makinaları: organik gübre dağıtma makinaları, kimyasal gübre dağıtma makinaları incelenecektir

Ders Kitabı:

• İsmet Önal, Ekim-Dikim Gübreleme Makinalraı, Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi

Yardımcı Ders Kitabı:

• Mehmet Arif Erol ve İknur Göknur Dursun, Ekim-Dikim-Gübreleme Makinaları, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi

 

S-BM 432 Mesleki İngilizce II (2+0) 2

Cümle yapıları ve cümle öğelerinin tanıtımı, Genel tarımsal konularla ilgili uygulama, Su kaynakları ile ilgili uygulama, Sulama konusu ile ilgili uygulama, Drenaj ve arazi ıslahı ile ilgili uygulama, Hidroloji ile ilgili uygulama, Arazi toplulaştırma ile ilgili uygulama, Tarımsal yapılarla ilgili ile ilgili uygulama, Uzaktan algılama ve tarım teknolojisi ile ilgili uygulama

 

S-BM 434 Proje Hazırlama ve Sunu Tekniği (2+0) 2

Problem çözme teknikleri ve beyin fırtınası, Fikirlerin formülasyonu, mantıksal çerçeve ve etkin proje taslağının ortaya konulması, Yüksek rekabet gücüne sahip projelerde özgün değer ve yaygın etki, Proje ve kaynak yönetimi, Bilimsel raporların genel karakteristikleri ve yazımı, etkin sözlü sunum teknikleri, etkin poster sunumu. Ulusal ve Uluslar arası ve Avrupa Birliği Proje fonları.

Ders kitabı:

· Project Preperation, Anonim, ILRI, Wageningen, 1997.

· Avrupa Birlilği Fonları için Proje Nasıl Hazırlanır? (Örnekli CD Ekli) S. Kaya, Seçkin Yayınları, Ankara, 2006.

· Tübitak’ın Güncel veri Tabanları

· Induvidual presentation. W.F. Voltman 37th international course on land drainage. Wageningen, 1995.

· Communication skills- making oral presentation. T. Ming, Newcastle University. Newcastle,

· Oral presentation advice, D.M. Hill, http://www.cs.wisc.edu/˜markhill/conference-talk.html.

 

S-BM 436 Kültür Bitkilerinin Sulanması (3+0) 3

Kültür bitkilerinde su-verim ilişkileri, farklı gelişme periyotlarında toprak nem eksikliğine dayanımları, su tüketimleri ve sulama suyu ihtiyaçları, yeterli ve kısıtlı su kaynağı koşullarında sulama zamanının planlanması, uygun sulama yöntemleri,

Ders Kitabı

· Bahçe Bitkileri Sulama Tekniği, Osman Yıldırım, Ank. Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları No : 1438, 1996.

Yardımcı Ders Kitapları

· Yield response to water, , J. Doorenbos and A.H. Kassam, FAO Irrig. And Drain. Paper No: 33 198 p., Rome, 1979.

· Crop Evapotranspiration, Guidelines for computing crop water requirements, 1998. FAO Irrig. and Drain. Paper No: 56, 300 p., Rome.

 

S-BM 438 Rekreasyon Alanlarında Sulama (2+0) 2

Yağmurlama sulama sistem unsurlarının tanıtımı (pop-ups yağmurlama başlıkları, boru hatları pompa istasyonları, kontrol üniteleri),damla sulama sistem unsurlarının tanıtımı, değinilen sistemlerin projeleme kriterleri, sistem tasarımı keşif ve metraj listelerinin hazırlanması.

Ders Kitabı

·Land Scape Irrigation Desing and Management, S. W. Smith, 1996.

Yardımcı Ders Kitapları

·Simplified Irrigation Desing, P. Melby, 1988.

 

S-BM 440 Arazi Toplulaştırılması (2+0) 2

Arazi toplulaştırmasının tanımı, amacı ve kapsamı, tarım arazilerinin parçalanma nedenleri, arazi parçalanmasının ve toplulaştırmasının arazi tarım aktiviteye etkisi, arazi toplulaştırmasının prensipleri

Ders Kitabı

·Arazi Toplulaştırması, Vahap Yağanoğlu ve ark., Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, 2000.

Yardımcı Ders Kitapları

·Arazi Toplulaştırması, İsmet Arıcı, Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, 1994.

 

S-BM 442 Tarımsal İnşaat (3+0) 3

İşletme avlusunun planlanması, yapılarda ısı transferi, havalandırma ve çeşitli hayvan barınaklarında projeleme, keşif ve metrajlarının hesaplanması

Ders Kitabı

·Tarımsal İnşaat, A. Nedim Yüksel ve Can Burak Şişman, Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 278, 2003.

Yardımcı Ders Kitapları

·Kültürteknik, Mustafa Okuroğlu ve Vahap Yağanoğlu, Atatürk Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları, 1993.

 

S-BM 444 Hayvan Barınaklarının Planlanması (3+0) 3

Hayvan gereksinimleri, çevrenin hayvan performansı üzerine etkileri, çevresel kontrolün prensipleri, çevresel kontrol üzerine bilgisayar uygulamaları, konut sistemleri ve onların çevre üzerindeki etkileri, süt sığırı barınakları, et sığırı barınakları, koyun ağılları, kümesler, besin sağlama sistemleri, atık yönetim sistemleri.

Ders kitabı

· Mutaf, S., Sönmez.R., 1984. Hayvan Barınaklarında İklimsel Çevre ve Denetimi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 438. İzmir.

· Yurdakul , O., 1994. Proje Hazırlama ve Değerlendirme.Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No:147. Adana

 

 

S-BM 446 Sulama Teknolojileri (2+0) 2

Toprak-bitki-su-atmosfer ilişkilerinin tanımlanması, Sulama zamanı planlamasında son gelişmelerin değerlendirilmesi ve kullanımı, bitkiye dayalı ölçüm teknikleri, bitki yüzey sıcaklığına dayalı infrared termometre tekniği ile bitki su stresi indeksi (CWSI)’ nin belirlenmesi, stoma direnci, yaprak alan indeksi (YAİ), enerji dengesi eşitliği, teknolojik araçların tanıtımı.

Ders Kitabı

·Bitki Su Tüketiminin Belirlenmesinde Kullanılan Yöntem Bilimi: İnceleme ve Değerlendirmeler, Rıza Kanber, Pasquale Steduto, Adana, 1999.

Yardımcı Ders Kitapları

·Bitki Fizyolojisi, Burhan Kacar, Vahap Katkat, Şule Öztürk, Nobel Yayın Dağıtımı, 2006.

 

S-BM 448 Drenaj Sistemlerinin Tasarımı (3+0) 3

Drenajın amaç ve kapsamı, kurak ve nemli bölgelerdeki drenaj sorunları, tarımsal drenaj kriterleri, yüzey altı drenaj sistemleri, yüzey drenaj sistemleri, dren aralıklarının hesaplanmasında kullanılan eşitlikler, yüzey altı drenaj sistemlerinin projelendirilmesi, yüzey drenaj sistemlerinin projelendirilmesi, yüzey ve yüzey altı drenaj sistemlerinde alternatif çözümler, arazi ıslahı.

Ders Kitabı

·Drenaj Mühendisliği, Ersan Gemalmaz, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 1997.

Yardımcı Ders Kitapları

·Drenage Principles and Applications, H.L. Ritzema, ILRI, Wageningen, 1994.

 

S-BM 450 Betonarme (3+0) 3

Betonarme malzemeleri ve özellikleri, betonarmenin özellikleri, basit basınç etkisindeki betonarme elemanlarında boyutlandırma, donatı hesabı ve gerilme kontrolü, eğilmeye çalışan betonarme yapı elemanlarında kesit tayini, çekmeye çalışan yapı elemanlarının boyutlandırılması, münferit betonarme temellerde boyutlandırma.

Ders Kitabı

·Betonarmeye Giriş, İ. Aka, F. Keskinol ve S. Arda, Bircan Yayınevi, 1996.

Yardımcı Ders Kitapları

·Betonarme İnşaat Hesapları, T. Mollauluğ ve Y. Odabaşı, Beta Yayınları, 1990.

 

S-BM 452 Zemin Mekaniği (2+0) 2

Zeminlerin mühendislik bakımından özellikleri, dane dağılımı, permeabilite katsayısı, zemin içerisinde su akımı, zeminlerin mekanik özellikleri, zemin emniyet gerilmesi, şevler, toprak basıncı konularında bilgilendirme yapılmaktadır.

Yardımcı Ders Kitapları

·B.A. UZUNER, 1992, Çözümlü problemlerle Temel Zemin Problemi, Teknik Yayınevi, Trabzon

 

 

S-BM 454 Su Stratejileri ve Yasaları (2+0) 2

Temel kavramlar, muhtelif kurum ve kuruluşlara ait su yasaları, kullanım ilkeleri, kullanım hakkının dayanağı, su stratejileri ve sınıraşan sular hakkında yasal ve siyasi değerlendirmeler verilmektedir.

Ders Kitabı:

·Su Yasaları, Doç.Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, NKÜ Ziraat Fakültesi TYS Bölümü-Ders notu, Tekirdağ, 2008.

 

Yardımcı Ders Kitapları:

·Sınıraşan Sular; Hukuki Rejim, Dicle-Fırat ve Türkiye’nin Diğer Sınıraşan Suları. M. A. Acabey, Beta Yayınları, İstanbul, 2006.

 

S-BM 456 Seralarda İklimlendirme (2+0) 2

Seralarda doğal ve mekanik havalandırma sistemlerinin kapasitelerinin belirlenmesi ve planlanması, kış koşullarında ısıtma yükünün belirlenmesi, farklı ısıtma sistemlerinin planlanması ve uygulanması, yaz koşullarında soğutma yükünün belirlenmesi, farklı soğutma sistemlerinin planlanması ve uygulanması, ısıtma ve soğutma sistemlerinde kontrol sistemlerinin planlanması.

Ders Kitabı:

·Sera Yapım Tekniği, Ahmet Nedim Yüksel, Hasat Yayıncılık, İstanbul,

Yardımcı Ders Kitapları

·Sera İnşası ve Kliması, Mümin Filiz, Akademi Kitabevi, İzmir, 2001.

 

 

Haberler Çözüm Merkezi